Lifestyle, Tips

Cum sta treaba cu magazinele online din China (Zaful, Sammydress, Rosegal, etc.)

February 13, 2018

Dupa un an si un pic de zile de colaborat cu cateva magazine din China (desi am mai mentionat intr-un articol anterior) am scris un review care, zic eu, va va ajuta mult daca doriti sa cumparati de pe aceste site-uri, acum ca am “adunat” destula marfa sa va pot spune. Consider ca daca faci o comanda sau un haul pe Youtube ca blogger nu e de ajuns sa iti dai seama despre ce e vorba, iar audienta ta nu va fi asa de bine informata. Poti nimeri prost sau poti nimeri norocos. Pentru ca aceste magazine trimit in toata lumea, experienta celor care cumpara e diferita de la tara la tara si de la persoana la persoana.

Magazinele despre care va voi vorbi sunt: Zaful, Sammydress, Rosegal, Gamiss, Dresslily, SheIn si Chicwish. Cu ultimele doua nu am colaborat niciodata, acum 2 ani am comadat de pe SheIn pentru ca mi-au placut unele modele. De atunci, SheIn nu mai livreaza in Romania de 1 an. Mai multe despre asta mai incolo.

Prima intrebare pe care oricine si-o va pune este: “De ce ar cumpara cineva online din China, mai ales acum cand hainele se gasesc la orice colt si in orice mall?” Foarte adevarat. De aceea va invit sa priviti ce au pus nou pe site cei de la Zaful pentru primavara/vara ce urmeaza sa vina (yay!):

Deci cum sa rezisti? Cine se poate abtine, mana sus. Eu nu. Au cele mai frumoase printuri de rochite, asa s-au si lansat, avand sute de modele de rochii inflorate. Apoi costume de baie. Mii de modele, unele extrem de unice, eu nu le-am mai intalnit niciunde. Acum, fiind un magazin din China, jumate din ce au pe site sunt modele copiate: incepand de la Zara pana la cele de luxury. Ce te atrage este design-ul lor foarte vestic, totul e super pretty.

Intr-un an de zile m-am cam prins cum sta treaba. Zaful, Sammydress, Rosegal, Gamiss si Dresslily sunt aceeasi companie. Adica au aceiasi distribuitori, au in capacitate de 80% aceeasi marfa, vanduta la preturi diferite pe fiecare site. Acei distribuitori se intampla sa fie si cei care produc marfa companiilor mari si mici de retaileri de haine si accesorii. De aceea m-am trezit anul trecut ca am primit la o comanda de pe Rosegal o pereche de cercei cu tag de Banana Republic, cu tot cu pret. Eu i-am luat de pe site cu $3, Banana Republic ii vindea cu $45. La fel, alte bloggerite s-au trezit cu comanzi de pe Zaful avand eticheta Zara. Toamna aceasta mi-a venit un pulovar extra moale de pe Zaful cu eticheta unui shop online din Suedia. Concluzia este ca marfa lor are un volum extrem de mare, iar cateodata unele colectii ale unor retaileri ajung si la tine. De ce? Pentru ca venind din China, aceste magazine online, pe langa marfa lor, vand si marfa extra ce o are un retailer pe stoc, sau un retailer care a dat faliment. De ce sa o arunce? Mi se pare si normal sa o redistribuie.

Ce campanie de marketing fac toate? Lucreaza cu bloggeri. Cam cu toti. Nu conteaza cat esti de mare si de mic. Oriunde te uiti, mai ales pe Instagram, cand esti intrebata ce porti, raspunsul intotdeauna este Zaful. Au facut asa de mult hype pe hainele lor, ca acum toate fetele sunt curioase. Este un marketing de awarness foarte bun. Avand asa de multa marfa si cateodata atat de frumoasa ca si design, ca e copiata sau nu, nu mai conteaza.

Marfa este si de foarte buna calitate, dar si de proasta calitate. Eu nu am nimerit niciodata proasta. Dar am auzit de astfel de plangeri. Cum colaborez cu ei? La inceput am avut mai multe persoane de pe fiecare site care mi-au scris si mi-au oferit o anumita suma in care sa ma incadrez (fara costuri de transport), iar eu sa imi aleg ce vreau de pe site-ul lor. Dupa cateva luni de colaborat, o singura persoana m-a contactat pentru toate site-urile respective. Cu acea persoana vorbesc mereu, iar de un an suma ce mi-o ofera mi-a crescut si de fiecare data imi scrie sa imi aleg de pe 3 site-uri deodata. De aceea va ziceam ca sunt aceeasi companie. De fapt, as zice producator. Ei se ocupa de transport, ei platesc tot, eu doar primesc hainele si acessoriile sa vi le prezint voua in tinute care mi se potrivesc mie.

Hainele primite de mine anul trecut de la toate aceste site-uri a fost buna si foarte buna. Sunt unele pe care le port mereu si acum nu mai pot renunta la ele. Pentru ca stiu sa aleg, cam stiu ce e copiat, urmaresc mereu alte bloggerite, ma uit ce au primit (in cazul de fata ales), si stiu ce mi-ar sta bine si ce nu. Marimile sunt ok, eu fiind o persoana miniona cam stiu spre ce sa ma uit si ce imi vine bine. Iar din perspectiva de blogger, probleme nu am avut. Daca nu a fost ceva pe stoc mi-am ales altceva, daca ce am vrut a revenit in stoc, mi-au trimis si pachetul acela. Orice ca eu sa fiu happy 🙂

Nu va pot spune cum e daca vreti sa returnati ceva, cred ca acolo un pic scartaie treaba. Am auzit ca ar avea probleme si la customer care: daca nu ti-a ajuns comanda, daca vrei sa ii contactezi pentru orice problema. Desi recent si-au mai upgradat serviciile pe fiecare site. Toate servesc unei comunitati unde, daca iti pozezi tinuta si ce ai primit si scrii un review, te premiaza cu puncte pe site la urmatoarea comanda. Adica oarecum te fidelizeaza.

Si acum o ultima lamurire, in legatura cu transportul. Da, dureaza mult. Dar eu nu stramb din nas si nu ma dau cu fundul de pamant, pentru ca distanta e mare si exista o oarecare logistica a pachetelor, ce dureaza un pic. Aici fiecare dintre voi poate decide daca merita. Unele dintre ele ofera free shipping la transport de 2-3 saptamani sau poti alege taxa de urgenta. Toata durata transportului este pastrata cum e prezentata pe site. Ceea ce iti face cateodata sa iti intarzie pachetul si sa iti lungeasca data de livrare este draga noastra Posta Romana. Stiu asta pentru ca ma uit mereu pe tracking codurile de pe comenzi. Odata ce e ajuns in tara pachetul… de acolo urmeaza o intreaga taraganare a lipsei totale de logistica a Postei Romane. Am avut pachete intarziate la Bucuresti si 2 saptamani. Am avut bilete de la posta intarziate de postasi saptamani intregi din noiembrie pana dupa Craciun. De aceea site-uri ca SheIn si-au sistat definitiv comenzile spre Romania. Stiu, pentru ca i-am intrebat direct. Raspunsul lor a fost “Because of your lateness in delivery dates in your country“. Primavara si vara am observat ca pachetele ajung la timp. Cum se apropie orice sarbatoare mare (cum a fost Black Friday si apoi Craciunul), observ ca Posta Romana le intarzie mult. Mie imi ajung ori la vama, ori la oficiul postal. Nu m-am prins deloc de ce cand si cand, marfa fiind si foarte ieftina si foarte scumpa. Cand ma asteptam sa vina la vama, venea la oficiul postal si invers. Ce sa zic, ciudate sunt caile Postei Romane, iar noi muritorii ramanem cu intrebari si dupa ce incercam sa cerem o informatie de bun simt. Dar asta e o alta poveste lunga de scris.

Legat de TVA-ul ce il platiti daca ajung pachetele la vama, si aici e ciudat. Pana acum de Craciun nu a trebuit sa platesc nimic, oricat ar fi fost suma mentionata pe pachet. Iar eu ca blogger le primesc ca si “gift” (oricum la noi la vama mi-am dat seama ca nu conteaza daca e sau nu “gift”). Deobicei am pachete cu sume ce depasesc $50. In Decembrie nu au mai vrut sa ma lase fara sa platesc, am platit o singura data, iar apoi au revenit la rutina de “Duceti-va la colegul meu sa aratati pachetul“, iar nenea de acolo se uita la mine (fara sa se uite la pachet si suma mentionata) si ma trimitea acasa, fara sa platesc nimic. Dupa cum vor ei. Nu vreau sa intru in presupuneri legate de acest aspect. Am intrebat de ce nu se respecta nici o regula sa stiu pe viitor. M-au trimis acasa cu explicatia vaga: sa ma consider norocoasa ca nu am fost taxata anterior. Mno, ce sa mai zic.

Ca si o ultima informatie va pot spune ca SheIn si Chicwish vand haine si accesorii cu preturi mai mari ca restul. Ma refer ca aceste doua sunt un pic alta mancare de peste. Au altfel de marfa si colaboreaza strict cu bloggeri cu un anumit numar de followers si reach. Dar sunt aceeasi companie. Multe blogerite pe Youtube au primit comanda de SheIn cu eticheta Chicwish si invers.

Sper ca am fost de folos si nu v-am speriat rau 🙂 Va pot spune spune ca eu ador gentile lor, rochitele si mai mult, sunt asa de frumoase, mereu am fost intrebata de ele. Tot ce va doresc este “happy shopping“.

UPDATE vara/toamna 2018: Din Iunie 2018 toate colaborarile mele cu magazinele din China nu s-au mai “fructificat“, sa zicem. Din cauza Postei Romane nu am mai primit nici un pachet, desi am fost cu codurile de tracking la ei si le-am folosit si pe pagina lor speciala online de tracking. Nimeni nu stie si nu gaseste nici un pachet, nici la vama nici la oficiul postal. Oficiul meu postal din zona s-a mutat si si-a si redus programul drastic. Nu stiu ce sa zic… Eu tot ce primeam, primeam pentru blog, nu plateam nimic. Dar daca voi vreti sa comandati, m-as gandi de doua ori. Nici oficiul vamal nu a mai emis nimic pentru mine, tot din vara.

UPDATE Decembrie 2018: Cei de la Zaful m-au contactat pentru o alta colaborare, in 22 noiembrie am plasat comanda, in 4 decembrie au iesit produsele din depozit iar in 14 decembrie au ajuns in Romania. Pe 20 decembrie am primit biletelul de la vama (a fost o comanda mai mare). Posta Romana si-a revenit. A durat putin transportul, considerand ca fusese deja nebunia cu Black Friday si urma sa vina Craciunul. Azi 27 decembrie am mers sa ridic coletul de la vama, nenea de acolo spunandu-mi ca pot pleca, i-am aratat comanda, era peste 60 de dolari dar nu am platit vama… era foarte multa lume. Voi continua sa faca semenea updates aici pentru ca uitandu-ma recent pe Analytics acesta este cel mai citit articol al meu.

.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Anna N August 21, 2018 at 9:11 am

    Hei. Am dat si eu o comanda si imi arata ca de 2 saptamani a ajuns in Romania. E normal, sa mai astept?🙈

    • Reply Anca Varsandan August 21, 2018 at 9:23 am

      Eu astept o comanda de 3 luni 🙂 Posta Romana le intarzie mult. Mai ales vara asta, nu stiu de ce. Poti merge cu tracking code sa intrebi la oficiul tau postal. Pe mine nu m-au ajutat din pacate 🙁

  • Reply Giorgiana September 5, 2018 at 7:26 pm

    Bună
    Comenzile vin la poşta vamală sau la cea din zonă?

    • Reply Anca Varsandan September 6, 2018 at 10:56 am

      Deobicei vin la posta vamala, dar mie mi-au venit si la oficiul postal. Nu am inteles care e regula, depinde de Posta Romana.

    Leave a Reply